Poradna Electrolux EBM 8000

Autor: | Vloženo: 10.03.2013 000 18:11 | Témata: Poradna Electrolux EBM 8000

Pečení chleba.

Jaké máte zkušenosti s pečením chleba v této pekárně? Máme ji od Vánoc. Zatím se nám nepodařilo upéct dobrý chléb, ač jsme vyzkoušeli mnoho různých směsí, postupů, receptů. Vždy ke konci pečení těsto spadne (propadne se vršek). Těst je po upečení strašně hutné, není nadýchané, dole u spodku nemá skoro žádné póry, je to nedobré. Pekli jsme podle receptů od přátel, kteří mají jiné pekárny a ochutnávali jsme jejich "výtvory" a ten náš se s ostatními nedal srovnávat. Nevíme čím to je. Dodržujeme poměry, teploty a suroviny a ne a ne se to povést.
Akorát mazanec. Ten je vždy jedna báseň. Ale používat takovouto pekárnu jen na mazanec je hodně velký luxus. Chceme péct různé druhy chleba.
Jaké jsou vaše zkušenosti a postupy? Jak se Vám daří pečení chleba?
Děkuji za případné odpovědi a rady.
Josef

  • Kéfas

    Kéfas

    10. března 2013

    Dobrý den, tuhle pekárnu mám asi měsíc, upečených 10 chlebů, všechny výborné. Splasknutí, což je překynutí, je záležitost poměru droždí, vody a délky programu(kynutí). Takže zkoušejte jednu z těch věcí ubrat a určitě se nevzdávejte. Já nepeču ze směsí, sám si melu obilí.Směsi jsou drahé a zbytečné, stačí dát formu na váhu a naházet suroviny. Můj osvědčený recept:430g vody, 540g celozrné mouky, 12g koření (kmín,fenykl,koriandr,anýz), 12g soli,5g kvasnic(opravdu 5 gramů normálních kvasnic v kostce.+ 70gsemínek(slunečnice+dýně). Je dobré přidat trochu olivového oleje pro prodloužení trvanlivosti a pro chuť. Pokud místo celozrnné použijete hladkou, uberte vody. Je to naše asi pátá pekárna, má svý neduhy, ale peče nejlepší chleba. Hodně zdaru.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • cojone

    cojone

    15. března 2013

    Dobry den,
    taky jsem mel tento problem a bylo to zpusobeno velkym mnozstvim vody a drozdi. Ted je nas zakladni recept takovyto: 230g zitne chlebove, 200g psenicne chlebove, 200g normalni psenicne, 310ml vody, jedna mala odmerka soli, 2 male odmerky cukru, 1/6 cerstveho drozdi, 2 male odmerky kminu, lzice oleje, lzice octa a seminka dle chuti - vetsinou 3 velke odmerky slunecnicovych seminek.
    Vody je oproti ostatnim receptum fakt malo, testo je pri michani hodne tuhe, ale vysledek je OK :)
    Vyzkousejte a dejte vedet.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Josef

      15. března 2013 - Josef

      Děkuji za rady. Takže Vy používáte čerstvé droždí a ne sušené? Já používám sušené 7, nebo 10g. Takže zkusím čerstvé.
      A jaký program? Ten nejdelší (tuším č.3), který i předehřívá směs?
      Je to zajímavá kombinace mouk.
      Vyzkouším a dám vědět.
      Zatím děkuji oběma za rady.
      Josef.


    • cojone

      15. března 2013 - cojone

      JJ, pouzivame cerstve.Program 1, vaha 1kg, kurka stredni nebo tmavsi


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.