Heureka.cz - porovnání cen a srovnání produktů


Poradna Domácí pekárny

Jak vybírat domácí pekárnu?

Ještě před samotným výběrem pekárny doporučujeme zvážit, jestli domácí pekárnu opravdu využijete. Nedejte na reklamu a tlak prodejců, nenechte se zlákat okolím. Stanovte si, jak často budete pekárnu používat, jaké pečivo či potraviny v ní budete připravovat (např. jen chléb nebo i jiné pečivo), pro kolik lidí budete pečivo péct (to je důležité pro výběr velikosti chlebe, který ta která pekárna umí upéct). Zkuste navštívit známé, kteří domácí pekárnu mají a zeptejte se na jejich zkušenosti. Pokud nikdo ze známých domácí pekárnu nemá, pročtěte si alespoň různé články či recenze na internetu. Možná zjistíte, že domácí chléb je domácí chléb a pekárnu si koupíte, možná zjistíte, že je pro Vás jednodušší chodit si obden kupovat pečivo do obchodu za rohem.

Jaké parametry pekáren jsou důležité?

Velikost chleba

Nejdůležitějším parametrem je velikost chleba, jaký pekárna může upéct. O velikosti (a hmotnosti) chleba rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Na trhu jsou pekárny, které upečou chleba v rozmězí 500 - 1800 g velký (těžký).

Programy

Dalším podstatným parametrem jsou programy, které pekárna zvládne. Jejich počet není až tak podstatný, důležitější je jejich rozmanitost (některé pekárny mají hodně programů, ale třeba jen na pečení chleba, jiné zase mají programů méně, ale dají se v nich připravit i džemy, pečivo z kypřícího prášku, pizza apod. Většina pekáren má i samostatný program na přípravu bezlepkových směsí. Tyto směsi se však dají připravit i v pekárnách, která jej nemají, stačí využít některý program na přípravu chleba. Velmi vhodné na přípravu bezlepkových směsí (a různých dalších potravin) jsou pekárny Unold, které mají nastavitelný program. Pokud pečete často chléb nebo pečivo s různými přísadami, je užitečný automatický dávkovač surovin.

Programy domácí pekárny

 

Pečení přes noc

Všechny pekárny mají funkci odložený start. Ne všechny se však hodí pro pečení přes noc, některé jsou totiž hlučnější.

Rozměry

Zaměřte se také na rozměry pekárny - pekárny nejsou nijak velké, potřebují však stabilní místo např. na kuchyňské lince. Hmotnost pekáren se pohybuje mezi 5 - 8 kg.

Spotřeba

Při výpočtu spotřeby pekárny se neřiďte údajem o příkonu - pekárna totiž nejede po celou dobu přípravy pečiva na plný výkon (nejvíce spotřebuje při pečení). Spotřeba na jeden chleba (od mísení a kynutí až do dopečení) se pohybuje mezi 0,2 - 0,5 kWh.

Kvalita provedení

Nemělo by se také zapomínat na kvalitu provedení pekárny. I velmi levná pekárna v supermarketu Vám může dobře posloužit, u kvalitnějších modelů a značek však máte větší jistotu (ale také odpovídající vyšší cenu). K nejkvalitnějším pekárnám na našem trhu patří pekárny Panasonic a Unold.

Je podstatný počet hnětačů?

Počet hnětačů není příliš podstatný. Žádná z pečících forem není tak velká, aby si s hnětením těsta neporadil jeden hnětač. Hnětače se musí z těsta vyndavat po upečení (zůstávají po nich díry v chlebu), dva hnětače tak zanechají v chlebu o jednu nevzhlednou díru navíc. Pekárna Morphy Richards má unikátní hnětač, který se po hnětení sklopí s nezůstává zapečený v těstu.

Hnětače domácí pekárny
Porovnat domácí pekárny