Jak vybrat domácí pekárnu?

Milujete vůni čerstvě upečeného chleba s křupavou kůrčičkou? S domácí pekárnou si snadno a rychle připravíte vlastní pečivo, dokonce i bezlepkové. Se správně vybranou domácí pekárnou si ušetříte mnoho času i peněz. A na co si při výběru dát pozor?

V domácí pekárně si připravíte vlastní čerstvé pečivo během chvilky

Na co se zaměřit při výběru

Velikost a multifunkčnost 

Základním odrazovým můstkem při výběru pekárny je velikost pečicí nádoby, která se udává v gramech a pohybuje se zpravidla od 400 do 1 800 gramů. Spočítejte si, pro kolik milovníků pečiva budete péct a také jak často budete pekárnu využívat.

Většinou platí, že na jednu osobu připadá přibližně 400 g. Pokud si nejste jistí, jak velký chléb potřebujete, zajděte si do obchodu a podívejte se na gramáž chleba, který nejčastěji kupujete. 

Pokud si chcete domácí pečivo připravovat několikrát do týdne, zaměřte se na kvalitní modely s nerezovým tělem a nejlépe i s odolnou nerezovou formou.

Při výběru se také zaměřte na multifunkčnost pekárny, některé modely kromě pečení zvládnou i zadělávat těsto, připravit jogurt a jiné mléčné výrobky, nebo dokonce uvařit marmeládu či upéct maso.

Snadnost obsluhy a ovládání

Máte radši dotykové displeje, nebo klasická jednoduchá tlačítka? I to je rozhodující faktor při výběru domácí pekárny. Modely s několika tlačítky a ikonkami mají velmi intuitivní a jednoduché ovládání, které si rychle osvojí téměř každý. O něco složitější ovládání mají pak pekárny s dotykovým displejem, který vyžaduje trochu technické zručnosti a hlavně důkladné přečtení návodu. Na druhou stranu bývají pekárny s dotykovým displejem multifunkční a nabízí větší množství zajímavých programů.

Materiál a kvalita zpracování

Nejdůležitějším materiálem na celé pekárně je ten, z něhož je vyrobená samotná pečicí forma. Existují tři možnosti – keramika, teflon a nerez. U keramiky a teflonu se jedná jen o povrchovou úpravu. Tělo nádoby je ze slitiny, která je potažená nepřilnavou vrstvou. Nerezová nádoba je celá z jednoho materiálu.

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály?
  • Keramická povrchová úprava je ve srovnání s teflonem odolnější vůči poškození, ale její pořizovací náklady jsou o několik set korun vyšší.

  • Teflonové nádoby patří k nejlevnějším, jsou nepřilnavé a upečený chléb z nich snadno vyklopíte, ale snadno se poškodí a po narušení ztrácí teflon svou nepřilnavost. Nepoužívejte k čištění žádné abrazivní prostředky ani tvrdé nástroje. A pokud plánujete časté pečení se semínky, zvolte raději keramiku nebo nerez.

  • Nerezové nádoby nemají nepřilnavou vrstvu, což je zároveň jejich výhoda – mají dlouhou životnost – ale i nevýhoda – jejich povrch je přilnavý, a proto se k němu může chléb přichytit, a tak je vhodné péct raději při nižších teplotách.

Kromě pečicí formy si dobře prohlédněte i vnější materiál pekárny. Levnější plastové modely jsou většinou hlučnější a náchylnější k mechanickému poškození, nasávají pigmenty i pachy, takže i v údržbě je předčí dražší kovové modely.

Design

Pokud plánujete, že pekárnu takzvaně přiznáte a budete ji mít pořád na očích, zaměřte se také na design. Na trhu najdete jak čistě funkční modely, tak i povedené designové kusy, u nichž na první pohled ani nepoznáte, o jaký přístroj se jedná. Z barev můžete vybírat mezi klasickou bílou, černou, stříbrným nerezem, ale i vesmírnou šedou.

Pokud bude mít pekárna své místo na kuchyňské lince, vybírejte i podle vzhledu

Důležité parametry

Rozměry a hmotnost 

Než se rozhodnete pro konkrétní pekárnu, dobře si přeměřte místo, kde bude pracovat, a také prostor na její skladování ve skříňce. Obě hodnoty porovnejte s rozměry spotřebiče. Výška pekáren se pohybuje nejčastěji mezi 28 až 40 cm, šířka od 28 cm do 46 cm a hloubka od 24 cm do 30 cm. Záleží na konkrétním tvarování, na trhu jsou oválné pekárny, ale i hranaté s obdélníkovým průřezem.

Hmotnost většiny pekáren se pohybuje od 4 do 10 kg. 

Kapacita pečicí nádoby

Kapacita nádoby se uvádí v gramech a udává množství hmoty, které je možné v pekárně zpracovat. Pro 2 osoby je dostačující pekárna s kapacitou nádoby 500–600 gramů, pro 4 osoby je ideální kapacita minimálně 1000 gramů. Pokud máte větší rodinu a často pečete, volte pekárnu s kapacitou alespoň 1500 gramů.

Spotřeba

Spotřeba elektrické energie je u domácích pekáren nízká. K přípravě jednoho chleba, což zahrnuje hnětení těsta, kynutí a pečení, je v průměru potřeba 340 watthodin = přibližně 2 Kč. Energeticky nejnáročnější fáze je pečení. Jestliže použijete funkci odložený start, spotřeba se ještě o několik desítek haléřů zvýší. Pokud vám jde o rychlost, poohlédněte se po pekárně s příkonem nad 800 W

Hlučnost

Bydlíte-li v malém bytě a chcete nechat pekárnu pracovat přes noc, zaměřte se také na hlučnost. Pro srovnání: hlučnost tiché pracovny by neměla přesáhnout 50 dB. Modely s hlučností pod 40 dB lze považovat za tiché.

Počet hnětacích háků/lopatek

Pekárna může mít 1, nebo 2 hnětací háky či lopatky. Pokud ji chcete využívat výhradně k pečení chleba, vystačíte si s jedním hákem. Po upečení je potřeba háky z chleba vytahovat a zbyde po nich díra, takže se dá říct, že čím méně, tím lépe. Jestliže chcete v pekárně také zadělávat těsto, podobně jako v kuchyňském robotu, zvolte dvouhákovou variantu. Větší množství háků či lopatek těsto důkladněji a rychleji prohněte. Vždy si dejte pozor, aby šly háky/lopatky z pekárny vyjmout a očistit.

Délka přívodního kabelu

Změřte si vzdálenost zásuvky od místa, kde má pekárna pracovat, a podle toho vybírejte délku přívodního kabelu. Pokud by byl krátký, museli byste při každém použití vytahovat prodlužovací šňůru nebo dělat kompromisy v umístění. Když údaj v popisu produktu nenajdete, obraťte se na výrobce nebo prodejce. 

Chléb z domácí pekárny je typický svým tvarem

Užitečné funkce

  • Programy – každé těsto si žádá jiný typ a dobu přípravy, některé se jen zamíchají, jiné potřebují postupné dávkování surovin a další vyžadují teplo a čas na kynutí. Abyste si s tím nemuseli dělat hlavu, stačí, když podle přiložených receptů vložíte potřebné suroviny anebo předem připravenou směs, navolíte program a pekárna se postará o zbytek. Jen si před nákupem domácí pekárny zkontrolujte, zda je připravená na přípravu těsta a pečiva, jaké chcete. K běžným programům patří příprava chleba, kynutého těsta na pizzu, nekynutých těst na koláče, dorty či těstoviny a těsta na celozrnné i bezlepkové pečivo.
Co ještě dokáže domácí pekárna?

Mnoho moderních domácích pekáren toho umí víc než jen péct chléb. V některých připravíte i marmelády, džemy, ovocné šťávy, pečené čaje, sýry, tempeh, jogurty, maso, sekanou, sádlo a škvarky, a dokonce v nich můžete ohřívat jídlo, připravit kvásek k dalšímu použití nebo pasterizovat (zbavovat potraviny nežádoucích mikroorganismů). Pokud máte zájem o tyto nadstandardní funkce, dobře si prohlédněte nabídku programů.

Někdy lze možnosti pekárny rozšířit pomocí dokoupení doplňkových dílů, které nejsou součástí balení. Předem si promyslete, jaké funkce využijete, aby vás následné doplňky nevyšly dráž než nákup vybavenějšího modelu.

Vedle přednastavených programů nabízí vyspělejší modely také tvorbu a ukládání vlastních programů.

  • Okénko – pekárny mohou mít pozorovací okénko, abyste mohli snadno zkontrolovat stav přípravy, aniž byste otevřeli víko.

  • Displej – program, teplotu a dobu pečení či hnětení lze u domácích pekáren nastavit pomocí koleček a tlačítek. Nejvyspělejší modely jsou vybaveny dotykovým displejem, na němž vidíte zbývající dobu pečení, nastavenou teplotu a další údaje. U displeje se zaměřte na velikost písma, na podsvícení a na přehlednost.

  • Odložený start – většina pekáren nabízí funkci odložení začátku přípravy až o několik hodin, strop je většinou 13 hodin. Můžete si ji tedy nastavit tak, aby na vás ráno po probuzení čekal čerstvý teplý chléb. Je nutné počítat s tím, že pekárna není během této doby zcela vypnutá a spotřebovává energii.

  • Vnitřní osvětlení – vám nabídne lepší přehled o stavu pečení či přípravy. Podobně jako v troubě. Rozptýlené světlo z místnosti může zkreslovat. 

  • Pečení přes noc – noční režim je jednoduše tichý režim. Pekárna pracuje o něco pomaleji a tišeji než přes den. Před nákupem modelu s tímto režimem se zaměřte na míru hlučnosti. Čím méně decibelů, tím lépe. Ideální jsou hodnoty kolem 30–40 dB.

  • Sklopné hnětače – užitečnou funkcí je sklápění háků či lopatek. Jsou vysunuté jen ve chvíli, kdy hnětou těsto, pak se samy zasunou. V upečeném chlebu pak nejsou díry.

  • Dávkovač surovin – nastavitelný dávkovač v průběhu přípravy do těsta automaticky přidává další potřebné ingredience.

Směs na chleba si připravte raději sami, vyjde vás to levněji a navíc budete mít přehled o použitých surovinách

Rady a tipy

Pravidelná údržba prodlouží životnost

Správnou a pravidelnou údržbou prodloužíte životnost pekárny až o několik let. Čistěte ji jen ve chvíli, kdy je vychladlá a odpojená od napájení. Některé pečicí formy a hnětače či lopatky lze mýt dokonce v myčce, ale tuto možnost si předem ověřte v návodu k použití. Pokud to výrobce výslovně nedoporučuje, umyjte je raději ručně.

Chlebové směsi versus vlastní receptury

Na výrobu domácího chleba můžete použít předem namíchané směsi na pečení chleba, do nichž přidáte jen potřebné množství vody. Odpadnou vám tak starosti s vyvažováním vhodného poměru a množství surovin. Nebo si směs připravte sami. Mnoho domácích pekáren je vybaveno základními recepty na různá těsta, kde je množství jednotlivých surovin připraveno tak, aby vyhovovalo velikosti formy dané pekárny. Obecně lze říct, že směsi, které si připravíte sami, jsou levnější než ty předpřipravené. A navíc přesně víte, jaké suroviny jste použili.